ВОЛФСБУРГ- Немачки аутомобилски див ''Фолксваген'' креће у реализацију свог амбициозонг плана да постане глобални лидер на тржишту електричних возила, у шта улаже 80 милијарди евра.

Ако ''Фолксваген'' успе у својој намери, то ће бити захваљујући радикалној и ризичној стратегији "рођеној" након највећег скандала у његовој историји - дизелгејта, пише Ројтерс.

Ова масивна инвестиција треба да омогући компанији профитабилну масовну производњу електричних возила, а томе се ни један произвођач аутомобила у свету још није приближио.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фолксваген покреће сервис за дељење возила

До сада, планови о производњи електричних возила главних аутомобилских компанија имали један главни циљ - да се заштити добит стечена продајом конвенционалних аутомобила уз високу маржу, тако што ће флоти додавати довољно возила с нултом емисијом како би задовољили прописе о чистом ваздуху.

''Фолксваген'' планира да повећа годишњу производњу електричних аутомобила на три милиона јединица до 2025. године у односу на прошлогодишњих 40 хиљада.

Немачки див верује да ће му величина компаније пружити предност у прављењу електричних возила, која неће коштати више од садашњег "Голф" модела чија је цена око 20 хиљада евра, тако што ће користити своју набавну моћ, као највећи произвођач аутомобила и камиона у свету, да смањи трошкове.

С буџетом за производњу е-возила ''Фолксваген'' је надмашио свог највећег конкурента, Дајмлера, који је за ту сврху издвојио 42 милијарде долара, додаје британска агенција.