УРАЂЕН у уљу и акрилу на платну, рад "Салон", с којим је Драган Здравковић учествовао пре две године на Бијеналу у Венецији, представљајући Србију на изложби "Енклавија" (уз Владислава Шћепановића и Марију Драгићевић), прва је слика на нашој ликовној сцени која је добила свој еквивалент у виртуелној реалности.

Дело које се сада налази у једној приватној колекцији у Бечу, уз помоћ савремене технологије, у Београду је "васкрсло" на поставци Staying here with you - moving, у биоскопу "Балкан". Реч је о заједничком пројекту швајцарских и наших уметника, чији су кустоси Естер Марија Јунго и Ксенија Самарџија.

- Намера ми је била да посетиоцима омогућим да у слику уђу, направе три-четири корака и нађу се у средини "Салона" - објашњава, за "Новости", Здравковић, доцент на Факултету примењених уметности. - Иновација је што се уз помоћ једног малог подијума заправо силази у слику, па се тиме просторија повећава, а посматрач постаје мали, налази се у позицији детета, изнад чије главе је, рецимо, лавабо.

Слика је била само узорак према коме је у ВР направљена просторија, наставља уметник, за кога је такође било необично искуство "уласка" у сопствено дело:

- То више није дводимензионални призор, већ простор. Убацили смо и звук благе промаје, али и зрикаваца. То посматрача уводи у подне, летњи дан, у неком простору за који се не зна тачно где је, да ли је уопште на планети Земљи. На небу, изнад те просторије, попут светлећих реклама у покрету, промиче цитат из Јеванђеља по Матеју, 28-8, који гласи: "И ето, остаћу са вама од сада па до краја времена".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Преко енклаве до света


У стварању овог виртуелног простора, уз Здравковића, радио је цео тим ИТ фирме VR all art. Њихова специјалност је промоција ВР у области уметности, па тако праве презентације простора за музеје и галерије, а сарађивали су и са чувеним сајмом "Арт Базел":

- И њима је ово први рад у коме се слика претвара у виртуелни простор - истиче Здравковић, напомињући да је продукцију дела, наменски насталог за изложбу у "Балкану", финансијски покрила Фондација "Саша Марчета", која је, уз швајцарске донаторе, покровитељ читавог овог пројекта уметничке размене двеју земаља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Драган Здравковић: На трагу старих мајстора


А већ 28. новембра, Здравковић ће учествовати у још једном швајцарско-српском пројекту. У резиденцији швајцарског амбасадора изложиће своје цртеже, уз видео-радове Петера Ершмана.

- Име поставке биће "2Б", због Београда и Берна, одакле је Петер, кога сам упознао када сам тамо био на уметничкој размени. Генерацијски смо слични, бавимо се и сличним темама, али кроз различит приступ и медије - закључује Драган Здравковић.


ОД СРБИЈЕ ДО ШВАЈЦАРСКЕ

МЕЂУ ауторима заступљеним у "Балкану" су и двојица легендарних концептуалних уметника: Младен Стилиновић (1947-2016), са радом "Уметник на послу" (био је и на централној изложби претходог Венецијанског бијенала), као и Швајцарац Дитер Мејер, један од утемељивача уличног перформанса, популарнији као певач групе "Јелоу". Од домаћих аутора ту су Иван Грубанов, Дејан Клицов, Милица Ракић, Ана Адамовић, Андреа Штака и други. Међу гостима су Раденко Милак, Катја, Шенкер, Кристоф Ратиман, трио Муда Матис, Сус Звик и Франци Мадорин...