ИЗЛОЖБА "Читач" одузима дах и отвара ново поглавље у историји Музеја савремене уметности, рекао је синоћ амбасадор Швајцарске Филип Ге, који је у својој резиденцији угостио представљање књиге "Сусрет психоаналитичарке и Марине Абрамовић" Жанет Фишер, коју је у преводу са немачког Тијане Тропин код нас објавила "Геопоетика". На овој баштенској забави, уз многобројне званице из света уметности и културе, биле су присутне и уметница и ауторка дела, насталог током четвородневе аналитичарске сеансе, у Маринином дому у Хадсону (држава Њујорк).

Швајцарска психоаналитичарка, која живи у Цириху, изразила је задовољство што се књига појавила на Маринином матерњем језику, у њеном родном Београду, и захвалила се Хелен Винклер, чија је идеја била да се дело појави и на српском.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Марина Абрамовић: Ја сам српска уметница (ФОТО+ВИДЕО)

- Марина и ја смо се упознале 1998. на њеној изложби "Уметничко тело, јавно тело" у Берну, када сам уочила да она изводи управо оно што ја истражујем кроз психоанализу - нагласила је Фишерова. - Марина изводи све суптилне структуре односа, који се формирају међу људима, скривене механизме насиља који се по правилу не именују.

Присетила се и како јој је Марина, када су почеле њихову маратонску сеансу, рекла: "Ти пишеш књигу да објасниш моју душу. Објасни ми везе између мог рада и мог живота, шта ја то узимам из личне сфере и трансформишем у уметност, можда несвесно."

- Пред крај наших разговора трагале смо за насловом, Марина погледала своје белешке и рекла: "Ради се о победи насиља", потом сам ја поновила: "Да заиста, ради се о победи над насиљем" - објаснила је Фишерова. - Марина је одмах схватила наш неспоразум: "Потценила сам процес који се одвијао, откако сам почела да радим, победа над насиљем је исправна, јер сам ја победила." Уметност даје облик неуобичајеном несвесном, а код Марине оно постаје перформанс, акција, наратив. У уметности несвесно може остати несвесно, а психоанализа му даје називе и структуре и ставља га у контекст. Оно што је заједничко Марининој уметности и психоанализи је да су вредносно неутралне и радикалне. Заједничко нам је и да имамо слободу деловања и мисли, и да наш рад остаје у сфери истраживања.

У част Марине Абрамовић, Флипа Ге и Хелен Винклер, Женет Фишер и чланице женског хора "јодлерки", извеле су три традиционалне мелодије.

 

 

ЛЕПО И ИСТИНИТО

ПРЕМА речима Владислава Бајца, првог човека "Геопоетике", многе ствари у овој књизи асоцирале су га на мудрости Далеког истока, али и на мудрости овог нашег поднебљаа Балкана:

- Реч је о дајџестираној мудрости свега што је Марина до сада урадила. - То је једна кондензована књига, која суштински говори неке важне, лепе и истините ствари - закључио је Бајац.