СА првим возилима градске чистоће, кренуће у цик зоре новинарске екипе ка Ушћу, где ће Марина Абрамовић, од 6.23 у Музеју савремене уметности, прво медијима представити ретроспективу "Чистач", која ће у 13 часова бити свечано отворена, пријемом без камера и фото-апарата. Јавност није била присутна ни, када је у музеју организованa "претпремијера" (preview), за одабрани круг званица из културног и јавног живота и спонзоре.

У сусрет отварању, данас је представљена, још "врућа" из штампарије обимна студија "Марина Абрамовић: Од реза до шава" Светлане Рацановић, коју је објавила издавачка кућа "Геопоетика", код које се недавно појавила и књига "Сусрет психоаналитичарке и Марине Абрамовић" Жанет Фишер.

Сутра ће Фишерова, која је допутовала у Београд, и њена славна клијенткиња, бити на пријему у резиденцији амбасадора Швајцарске Филипа Геа, организованог поводом појављивања овог дела на српском језику.`


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ МАРИНЕ АБРАМОВИЋ: На листи званица познате домаће и стране личности

Студија Светлане Рацановић, настала на основу њене докторске дисертације, научно утемељено анализира уметнички развој Марине Абрамовић, од почетака каријере до данас, поделивши га у три фазе: на перформансе настале седамдесетих у Београду, заједнички живот и радове са Улајем и период после њиховог раскида, када кокетира са популарном културом, објаснио је Владислав Бајац, директор "Геопоетике".

- Упорношћу и храброшћу успела је да оствари своју амбицију и постане светски славна уметница - нагласио је Бајац.


СУПЕРСТАР

"РОЂЕНА у Београду, Марина Абрамовић је суперстар савремене уметности и пионир перформанса, која је своје тело употребљавала да тестира границе своје физичке и менталне издржљивости више од четири деценије", пише лондонски "Гардијан" у најави изложбе која ће бити одржана следеће јесени у Краљевској академији. У 250 година историје ове институције она ће бити прва жена која ће ту представити своју поставку.