СВЕЧАНО отварање изложбе "Чистач" Марине Абрамовић, у суботу у 13 часова биће затворено за медије (који ће претходно са уметницима и кустосима, од 6.23 ујутру обићи поставку), али су за овај гала догађај из Музеја савремене уметности, разаслате позивнице на разне домаће и иностране адресе. Многи од њих још нису потврдили долазак, али је готово извесно, да ће отварању поставке у којој је сажето пола века Марининог рада, присуствовати и Улај (Уве Лајсипен), њен некадашњи животни и уметнички партнер са којим је остварила један део данас већ култних перформанса.

Долазак су потврдили челници Бијенала у Венецији - Паоло Барата и Андра дел Меркато, директори претходних шест музеја у којима је представљен "Чистач", као и кустоскиње које су са уметницом конципирале поставку - Лена Еслинг и Тина Колструп. Могуће је да ће у Београд стићи и чувени њујоршки галериста Шон Кели, у чијем изложбеном простору је Марина извела "Кућу са погледом на океан" (перформанс који се појављује у популарној ТВ серији "Секс и град"). А како кажу у МСУ, могућа су и изненађења. Позивницу је добио и наш славни тенисер Новак Ђоковић.

Прочитајте још - ДОЛАЗАК СЛАВНЕ УМЕТНИЦЕ МАРИНЕ АБРАМОВИЋ: Поставка "Чистач" узбуркаће многе духове

Очекује се да ће отварању присуствовати премијерка Ана Брнабић, која је лично позвала уметницу да дође у Београд, на отварању "Чистача" у Ослу. Уз министра културе Владана Вукосављевића, са домаће сцене позвани су директори свих културних институција и међународних фестивала, професори уметничких факултета, угледни уметници, међу којима су и они са којима је Марина почињала - Раша Тодосијевић, Неша Париповић (први супруг), Ера Миливојевић, Марина Кожеј... Гостију ће бити и са уметничких сцена бивших југословенских република.

Прочитајте још - Марина Абрамовић у Београду, припреме "Чистача" ушле у финале

Специјалне званице су спонзори, њих укупно 18, а међу којима се десет издваја по великим донацијама.

НА ПРЕДАВАЊУ 6.500 ЉУДИ

МНОГИ светски листови тражили су од МСУ материјале како би најавили изложбу, а за репортаже су заинтересоване немачке, аустријске, швајцарске телевизије... За јавно предавање испред МСУ подељено је 6.500 позивница, тако да ће велики број људи имати прилику да уживо види и чује Марину Абрамовић. Тему предавања, међутим, неће откривати до самог 28. септембра.