У АЛЕЈИ великана на Новом гробљу у уторак 17. септембра ће почети 53. Битеф извођењем представе "Београд на даљински" берлинског "Римини протокола", по концепту Штефана Кегија и у режији Антона Роуза.

Победник прошлогодишњег фестивалског издања (инсталација "Заоставштина, комади без људи" освојила је Гран-при "Мира Траиловић", а Кеги "Политикину" награду за најбољу режију) овог пута долази с представом која се игра на улицама главног града. Како се најављује, намера аутора је да се истражи однос између појединца и групе, човека и технологија. Истовремено, овом представом поцртава се и главна естетска линија овогодишњег издања: брисање јасних граница између публике и извођача. Током ове несвакидашње представе, публика ће се (вођена инструкцијама) кретати од једне до друге градске тачке - на "мапи" су Архитектонски факултет, Ташмајдан, скупштинско степениште, кров Дома синдиката...

"Римини протокол" је сличну представу већ изводио у неколико светских градова, под генеричким насловом Remote X,а увек се прилагоди средини у коју долази. Занимљиво је и да ће "Београд на даљински" бити игран и у свим осталим фестивалским данима, а у најави се истиче да ће текст из слушалица гледаоце навести на размишљање да ли заиста познају град у коме живе, како се осећају у заједници, да ли кроз живот радије иду сами или вођени...

До 26. септембра, дванаест представа из девет земаља (Европе, Африке и Јужне Америке) наставиће да се баве темом заједнице, односно њеним распадом на свим нивоима (од политичке до партнерске) и могућношћу обнове. Прва представа у званичном програму биће изведена у среду у Народном позоришту: белгијски "Орест у Мосулу" Мила Рауа, једног он тренутно најинтересантнијих европских позоришних редитеља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БИТЕФ: Од гробља до крова


НОВЕ "ТЕАТРОЛОГИКЕ"

У ОКВИРУ Битефа, у уторак у 20 часова, биће представљена нова сезона серијала "Театрологике" Оливере Милошевић, која ће на РТС почети да се емитује почетком јесење сезоне. Овим поводом, претпремијерно ће бити приказана епизода са швајцарским редитељем Штефаном Кегијем.