Изложба "Аргентинско златарство - 40 сребрних посуда за мате за 40 година рада" познатог аргентинског златара Емилија Патарке биће отворена од вечерас у Етнографском музеју и моћи ће да се погледа до 25. септембра.

На изложби, која приказује јединствене одлике аргентинског народа и постојећу везу између две културе - претколумбовске гварани културе и културе европских колонизатора, биће представљена колекција од 40 сребрних посуда за испијање чаја од биљке мате.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУКОВ САБОР: Слава српском генију

Сребрне посуде за мате спајају два елемента значајна за разумевање аргентинске традиције - биљку мате и сребро, и та веза датира од самих корена аргентинске нације.

Биљку мате, од које се истоимени напитак припрема, од памтивека су користили староседелачки гварани народи, за које је дрво матеа дар богова.

Кад су почетком 16. века Шпанци стигли у град Асунсион, данас главни град Парагваја, коришћење биљке мате као напитка почиње да се шири по целој колонији, од Перуа до зоне Плате, преко Боливије и Чилеа и тако је настао обичај испијања матеа.

Биљка је расла искључиво у шуми, а тек 1750. успели су да је одгаје ван њеног природног станишта.

Данас се биљка мате може набавити у земљама Европске уније, Сирији, Чилеу, Либану, Сједињеним Америчким Државама, Кини, Уругвају, Канади, Израелу, Мексику, Турској...

У Аргентини, мате је напитак који се користи више од кафе и чаја и према званичним подацима једна особа у просеку годишње попије сто литара матеа.

Мате је присутан у више од 90 посто аргентинских домаћинстава и Аргентина је данас главни произвођач и потрошач те лековите биљке.

Други елемент значајан за разумевање аргентинске традиције је сребро.

Шпанци су 1545. године открили планину Серо Рико близу Потосија, у данашњој Боливији, и током наредна два века то место је постало највећи рудник сребра на свету.

Међутим, легенда је постојала и раније, у 16. веку, у царству Инка, помињало се да постоји сребрна планина.

Из тог разлога, истраживач Солис 1516. године је дао име реци Рио де ла Плата (плата - сребро) убеђен да она води до тог вредног метала.

Касније, 1617. године, основана је Управа за Рио де ла Плата, са центром у Буенос Ајресу, а 1777. године основано је и Вицекраљевство Рио де ла Плата.

Напослетку, сребро се среће и у имену нове републике која настаје 1810/1816 - Аргентина (лат. аргентум - сребро).

Златарство је занат који датира још из времена претколумбовске Америке.

Уз шпанску колонизацију, започету пре пет стотина година, поменута делатност се развила у онакву какву је данас познајемо.

У Аргентини је златарство веома распрострањено и може се рећи да у сваком месту постоји занатлија који се тиме бави, а опет, тек неколицина аргентинских златара истичу се као велики уметници и један од њих је мајстор Патарка.