ПОВОДОМ изјаве Драгана Миленковића, извршног директора "Просвете" (у тексту "Окончање агоније 'Просвете'"? објављеном у нашем листу пре два дана), у петак је реаговао књижевник Миодраг Радовић.

Миленковић је рекао да се запосленима у овој издавачкој кући дугују три плате "захваљујући" Миодрагу Радовићу, који је принудно наплатио 1,6 милиона динара, иако за то није имао право.

Радовић је, иначе, дуго година био уредник у овој издавачкој кући, објавио је неколико песничких књига, а после дугог судског спора враћен је на посао, на место уредника, али му је Миленковић одредио радно место књижара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Окончање агоније "Просвете"? 

- Спор је трајао осам година, због чега су судски трошкови толико порасли. Неколико пута сам покушавао да тај проблем решимо, али је Миленковић то одбијао - каже Радовић. - Од те суме добио сам само трећину, а остало је отишло на судске и друге трошкове. Забрињава то што се неко ко се представља као директор "Просвете" усуђује да неодговорно износи у јавност како сам противправно одузео радницима три плате, што ће рећи да сам сам себи одузео три плате, што је више него контрадикторно.

Радовић сматра да је жалосно што се Миленковић, пензионер, који годинама прима и директорску плату у ИП "Просвета", за своје личне пропусте у управљању усудио да оптужи запослене раднике који носе највећи терет у предузећу како би се оно поставило на здраве ноге.

- Миленковићу је истекао мандат још у јуну месецу 2018. по решењу Привредног суда, након неуспешног УППР-а, који није продужаван, о чему сам истог месеца обавестио надлежно министарство. Позивам га да "Новостима" достави решење да је директор, јер доказа евидентно нема. Трагично је да он не препознаје да је "Просвета" издавачко предузеће са значајном традицијом о ком се не би смело на тако аматерски начин износити неистине и у јавности брукати скандалозним изјавама - истиче Радовић, уз напомену да ће сатисфакцију потражити на суду.

Миодраг Радовић Фото Приватна архива

БИЋЕ СМЕЊЕНИ

НА предстојећој ванредној Скупштини акционара, заказаној за 22. јануар, Одбор директора у ком су Небојша Николић, иначе директор "Рада", Предраг Петровић и Драган Миленковић ће бити смењени и постављено ново руководство, убеђен је Радовић. А, како "Новости" незванично сазнају, мали акционари кандидоваће управо Радовића за новог директора.