Славном глумцу Славку Штимцу посвећена је "Ретроспектива великана" на 12. Међународном филмском и музичком фестивалу Кустендорф и овогодишњи је лауреат "Награде за будуће филмове", за коју каже да је најбоље признање, јер је сваком глумцу најдражи управо онај следећи филм.


"Једно време нисам пролазио овим крајевима, најдаље сам био до Ужица и хвала Емиру на овој части. Мало евоцирам успомене. Ми смо овде провели годину дана када смо радили ''Живот је чудо'' и тада је настала идеја и био сам сведок када је Емир купио овај простор и почео да гради Дрвенград", рекао је Штимац у изјави медијима по доласку на Мећавник.

"Драго ми је да сам овде и хвала", додао је.

Штимцу ће на вечерашњем отварању Кустендорфа бити уручена награда за будуће филмове и на питање да ли осећа одговорност да даље снима, каже да му је "мила та одговорност".

"То је најбоља награда. Снимићу нови филм. Када питате глумца који му је филм најдражи, онда следи један дипломатски одговор: Онај следећи. Леп је назив за награду", рекао је Штимац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Варљиво лето које нас још очарава

А када га питају о Кустурици, воли да каже да се знају из "младићких дана".

фото Промо

"Осамдесетих смо снимали 'Сјећаш ли се Доли Бел' и ево скоро ће бити 40 година и то су озбиљне године. О Емиру нећу рећи ништа ново. Он је велики мајстор и професионалац, скенира ствари невероватно, као микроскоп је. Хвала му на овом признању. Јако ми је мило што долази од некога из моје бранше. У свакој професији људи највише воле и највише им прија када им се укаже једно такво поштовање од стране колега", рекао је глумац.

На Кустендорфу ће бити приказан филм "Вук самотњак", обрада Глушчевића, први филм у коме је Штимац играо са 11 година, као и Кустуричин "Сјећаш ли се Доли Бел".

"Не знам како да опишем осећање када данас гледам те филмове. Давно је било. Гледати себе када сте имали 11 или 19 година, некада је узбудљиво, некада вам се и не гледа", рекао је Штимац.


фото Промо

Каже да су деца такође професионалци као и одрасли и да не постоји нешто што људи зову "играње пред камером".

"Деца раде као и одрасли, и знају шта раде и све им се објасни, а када им се добро објасни, онда они то раде без грешке", рекао је Штимац.

Младима који тек крећу путем којим он хода већ више од четири деценије поручује да је истинитост емоција најважнија.


фото Промо

"Најважнија ствар је да вам се верује, да су емоције, које остављате иза себе, истините и онда ће то сигурно бити добро. Морате да волите то што радите и онда ће све бити у реду", рекао је Штимац.