ВЕЋ деценију и по некада понос нашег издаваштва београдска "Просвета" је ни на небу ни на земљи, а крај агонији још се не назире. Хоће ли мртви чвор почети да се развезује после ванредне Скупштине акционара заказане за 22. јануар, на којој би требало да се разреше досадашњи чланови Одбора директора и именују нови - остаје да се види.

- Скупштина је заказана зато што је садашњем руководству истекао мандат - каже, за "Новости", Бранислав Вукасовић, привремени заступник државног капитала у овом издавачком предузећу. - Све је урађено у договору са Министарством привреде, јер држава има 30 одсто акција. С обзиром да то није већински пакет, сви мали акционари могу да предложе кандидате.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Преминуо Велимир Веља Старчевић: Књижар ретког кова

Да би се због нагомиланих дугова "Просвети" дала још једна шанса, пре две године је одобрен Унапред припремљени план реорганизације (УППР) којим је одређен рок од 18 месеци за измирење обавеза. Тај рок је истекао, а дугови нису враћени.

- На почетку УППР имали смо дуг од 14 милиона, а сада он износи 700.000 динара - говори за "Новости" Драган Миленковић, извршни директор "Просвете". - И сад послујемо са губицима, али су обавезе знатно смањене, као и залихе. Запосленима се дугују три плате и то "захваљујући" Миодрагу Радовићу, који је принудно наплатио 1,6 милиона, иако за то није имао право. Поново се прича о приватизацији, која, међутим, није могућа да се оствари због књижаре "Геца Кон" која је у реституцији, а сам процес би могао да траје веома дуго. Три некретнине које поседујемо имају укупно много мању вредност од 680 квадрата у Кнез Михаиловој 12.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Просвета" у раљама стечајне мафије?


И док је директору Предрагу Петровићу мандат истекао још у децембру 2017, а Небојша Николић, који је иначе и директор ИП "Рад", постао је председник Одбора директора без одлуке Скупштине акционара, Драгану Миленковићу званично је престала дужност 19. јуна прошле године. Миленковић, међутим, сматра да је продужењем рока за реализацију УППР продужен и његов мандат.

Фото Н. Фифић

Део акционара, међутим, тврди да је УППР трајао до половине априла 2018. и позивају се на решење Привредног суда. Досадашњем извршном директору стављају на душу што је са неколико добављача склопио уговор о одлагању исплате дуга, што је отуђивао имовину без одлуке Скупштине и узимао краткорочни кредит као физичко лице за потребе "Просвете", а заложио имовину овог предузећа. О томе ће, извесно је, бити речи на ванредној Скупштини.

Омча на врат "Просвете" стављена је средином 2009. када је нови власник Дејан Пантовић, тадашњи директор ИПС "Медија", уз помоћ у то време моћног министра купио две издавачке куће - "Просвету" и "Рад". За само годину дана нови газда је распродао готово целокупну имовину - књижаре, локале и магацине, правдајући то измирењем дугова. После штрајкова запослених, Агенција за приватизацију је раскинула уговор са Пантовићем, а "Просвета" остала ојађена.

Драган Миленковић,фото М.Лабудовић

Од некада најмоћније издавачке куће у бившој земљи, остале су само три некретнине - магацин у Вука Врчевића, књижара "Либеро" на Врачару (предмет реституције) и пословни простор у Војводе Миленка. Најслађи "залогај" за оне који су и даље мерачили "Просвету" била је књижара "Геца Кон", али је због појаве могућих наследника тај мамац остао на дугом штапу.


ТРИВАНОВА: "ГЛАСНИК" НУДИ ПОМОЋ

КАО трајно решење за "Просвету" у јавности се помињала и могућност да се она припоји "Службеном гласнику". Директорка "Службеног гласника" Јелена Триван (на слици) каже, за "Новости", да се није одустало и објашњава:

Фото В.Данилов

- Књижара "Геца Кон" је симбол књижарства и симбол Београда и имамо обавезу да она остане оно што јесте. Многи су до сада били заинтересовани за тај простор са намером да га комерцијализују, а престижну локацију претворе у нешто друго. Водили смо борбу за књижару "Плато" сматрајући да књижара тамо мора да се врати, не због профита, него због симболике и значаја тог места. Спремни смо и да "Просвети" помогнемо да обнови и одржи књижару "Геца Кон" без икаквих материјалних интереса као државна кућа која поштује и чува културно наслеђе.


РЕСТИТУЦИЈА СТОПИРАНА

БИЛО је више покушаја да се "Геца Кон" сачува. Пре десетак година Министарство културе прогласило је приземље књижаре за културно добро, да се евентуално не би претворило у продавницу или кафић. Једно време се као могући власник појављивао Савез јеврејских општина, а онда су се појавили могући наследници и реституција је стопирана док се не заврши оставински грађански поступак. Уколико се утврди да наследници имају сва права, држава би могла да их новчано обештети и тако сачува један од симбола нашег књижарства и културе.