СЛИКА "Индустријализација" Петра Лубарде од данас ће поново бити заштитни знак обновљеног Дома синдиката. Вредно дело красиће први спрат реновираног здања које сада носи име "Комбанк дворана".

- Чувену слику ћемо окачити и открити неколико сати пред вечерашње отварање - каже, за "Новости", директор "Комбанк дворане" Игор Станковић. - Радници су јуче пажљиво припремали место за њу, јер је због величине платна било пуно посла. Сви посетиоци сада ће моћи да је виде у новом светлу. Биће истакнута на зиду где је окачена Декларација о правима човека, и осветљена из три угла. Око ње и на степеницама поставићемо јастучиће за седење. Направили смо, тако, малу музејску целину како би поштоваоци Лубардиног дела могли да уживају у овом платну.

Прочитајте још: Лубарда у 30 слика

За Лубардину слику насталу 1959, а која се у холу Дома синдиката налазила од 1961, Станковић истиче да су направљени и посебни услови за чување, попут оптималне влажности ваздуха и заштите од прашине.

Иако су поједини медији тврдили да је слика нестала и да јој се мистериозно изгубио сваки траг, она је због реконструкције измештена у "Сценску кулу" Дворане Дома синдиката, где је заштићена најлоном, чекала поновни сусрет са публиком.