КРУШЕВАЦ - Мухамед Ђерлек, наш истакнути карикатуриста из Новог Пазара добитник је Златне кациге на конкурсу 26. Међународног фестивала хумора и сатире у Крушевцу, саопштио је данас жири у седишту Градске управе. Друго и треће место на конкурсу ове смотре припали су Луку Варнумену из Белгије и Нишлији, Саши Димитријевићу.
Теме за одрасле, односно млађе учеснике конкурса, кроз више стваралачких категорија гласиле су “Преговори” и “Школа”.

Прочитајте још: Свечано уручене "Златне кациге"

- На конкурс карикатуре пристигло је 366 радова од 151 аутора из 32 земље, што је стандард који је већ постигао фестивал – напомиње популарни карикатуриста Горан Ћеличанин, председник жирија у којем су већали и Шпиро Радуловић и Слободан Срдић.- У првој фази жирирања изабране су карикатуре за изложбу и каталог, а из те селекције изабрали смо по пет карикатура, и по први пут применили бодовање од 1 до 15 како би добили и коначан пласман.

Изузетна конкуренција забележена је и у писаној форми, па је тако жири (Момир Драгићевић, Драган Матејић, Душан Поп-Ђурђев)имао сложен задатак. Одлучено је да се награди прича „Ово јесте мој потпис, али...“ Владислава Влаховића из Црне Горе, афоризам Крушевљанина Драгише Павловића-Расинског који гласи „На преговоре не треба слати паметне. Много попуштају“, песма „Песма (О преговорима) Војислава Милића из Београда, док је награду „Раде Брка“ добила прича „Парламентарац“ Веселина Милићевића из Врбаса.

Прочитајте још: Кацига“ Борковићу

- Није било много дилема око награђиваних аутора, били смо врло ефикасни, а није нам било лако, јер смо одлучивали међу 45 прича, 37 песама и чак 963 афоризама - напомиње Момир Драгићевић, који је био у жирију и у категорији омладинског стваралаштва. заједно са Маријом Стојадиновић и Рајном Маринковић-Алексић.
Прва три места на конкурсу карикатуре и стрипа за младе до 18 година освојили су Николина Јовановић (Панчево), Ева Остојић (Чачак),Филип Каран (Београд), а за писану форму Мухамед Дураковић (БиХ), Милица Миждало(Бели Поток) и Теодора Радоњин (Панчево). Признања ће бити уручена на Међународни дан шале, 1. април.

ИЗЛОЖБА


У оквиру фестивала је у Културном центру отворена и изложба карикатура „Пардон“ Шпире Радуловића, прошлогодишњег добитника “Златна кациге”, која ће пред публиком бити све до краја месеца. Радуловић карикатуре објављује још од средње школе, награђиван је око 50 пута у Србији и у иностранству, аутор је две књиге карикатура, оснивач Међународног конкурса карикатура „Александар Клас“ у Београду, члан је борда Салона антиратне карикатуре у Крагујевцу.