ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић оптужио је јуче Драгана Ђиласа и "његове плаћене присталице" да су запалили његову "Књигу о Београду" током промоције која је одржана у понедељак увече.

Активисти Савеза за Србију протестовали су испред галерије "Прогрес" где је одржана промоција. Они су сачекали Весића испред галерије, насрнули су на њега и људе који су били са њим, а затим су покушали да зауставе аутомобил којим се одвезао са догађаја. Убрзо се појавио и снимак на ком се види група људи која у Кнез Михаиловој улици пали Весићеву књигу.

Весић је овај инцидент назвао примером "нацистичке политике" и покушајем да се "успостави апартхејд у Београду":

- Ако је неко сматрао да је претерано што смо ми свих ових месеци политику Драгана Ђиласа називали нацистичком, ја мислим да после оног што се десило синоћ - нема више никаквих дилема. Паљење књига у Европи није се десило још од двадесетих и тридесетих година прошлог века, када су то радили нацисти Адолфа Хитлера. Ђилас је послао страшну слику - да је Београд град у ком се пале књиге, и ја очекујем да то јавност осуди, независно од тога да ли се слаже са мном.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КЊИГА О БЕОГРАДУ У 60 СЛИКА: Промоција збирке колумни заменика градоначелника Горана Весића у "Прогресу" (ФОТО)

Председник Србије Александар Вучић, поручио је да ће надлежни темељно испитати ко је спаљивао књиге:

- Да ли су то били чланови СНС-а или опозиционих странака, од којих сам препознао Бастаћа и оног наркомана Миљуша, који је јурио људе по улици. Из Београда је послата ужасна слика. Шта би се десило да са Весићем није било момака који су физички јаки? Хајне није случајно рекао да где горе књиге, гореће и људи.

Горан Весић, фото П.Митић

НАЦИ-ЛОМАЧЕ СВАКО спаљивање књига неминовно подсећа на нацистичку Немачку када су тридесетих година, по доласку Хитлера на власт, паљена дела левичарских, либералних, јеврејских и других аутора чији поглед на свет није био у складу са владајућом идеологијом. На ломачи су се тада нашла дела Хемингвеја, Мана, Фројда, Розе Луксембург, Маркса, Џојса, Лондона, Мајаковског…

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да део опозиције око Ђиласа, Вука Јеремића и Бошка Обрадовића искључиво насиљем жели да оствари своје политичке циљеве и да је то потврђено нападом на Весића:

- Спаљивање књига у центру Београда, и то неколико дана уочи 75. годишњице ослобођења од фашизма, једнако је страшна порука као и постављање вешала на Теразијама, или упад у РТС и друге јавне институције широм Србије. Још страшније је што овакво насиље здушно подржавају људи који себе сматрају за цивилизоване Европљане, а на друштвеним мрежама аплаудирају линчу руље над учесницима једне књижевне промоције и славе паљење књига у центру Београда.

Паљење књиге изазвало је лавину осуда. Књижевник Гојко Ђого каже да је спаљивање књига, без обзира на то чије су и какве су, злоћудан чин:

- Тешко је поверовати да је неком прегрејаном мозгу пало на ум да Београдски сајам књига дочекује на тај начин. То се не може оправдати никаквим идеолошким нити политичким уверењима. Историја нас учи да су они који су палили књиге, спаљивали и људе. Гнушам се!

Гојко Ђого

Директор Београдског драмског позоришта Југ Радивојевић каже да је страшно ускратити хуманитарну помоћ и спаљивати књиге у центру Београда:

- Све то указује да смо као друштво потпуно изгубили компас, као и да актуелна опозиција демонстрира силу срамним нецивилизованим поступцима.


Југ Радивојевић

Функционер СзС Марко Бастаћ тврди, пак, да присталице те странке нису запалиле Весићеву књигу.

- Нисмо могли да је палимо, јер је нисмо ни имали. Она није у продаји, нити смо могли да уђемо на промоцију и купимо је.

Полиција је саопштила да је физички напад пријавило троје активиста СзС и десет присталица СНС. Истрага је у току, а обавештено је надлежно тужилаштво.

Активисти СзС насрнули на ВесићаУКРАДЕНО 62.000 ДИНАРА

ВЕСИЋ је објавио на "Фејсбуку" да су на промоцији од продаје књига сакупљене 202.000 динара за лечење малог Филипа Ивановића:

- Нажалост, у нападу Ђиласових плаћеника на мене, неко од његових криминалаца отео је из руку девојке која је продавала књиге коверту за 62.000 динара, намењених болесном детету.

Објаснио је да је на рачун за лечење дечака јуче уплаћено 140.000 динара, а да ће он, од своје плате, додати и украдене 62.000 динара.