Статуа "Победника", један од симбола Београда, који је скинут данас са Калемегдана, стигао је у Смедерево, где ће бити рестауриран.

Скидање "Победника" са постоља трајало је скоро три сата. Сам посао трајало је дуже од очекиваног, јер су током одвајања споменика радници наишли на додатни бетон и сајле.

Прочитајте још - СПОМЕНИК СКИНУТ СА КАЛЕМЕГДАНА: “Победник” на Цариградском друму (ФОТО/ВИДЕО)


После одвајања са постоља споменик је дизалицама подигнут, а затим пажљиво положен на специјално припремљену подлогу.

ВАЈАР ДР ЗОРАН КУЗМАНОВИЋ, ЗА "НОВОСТИ": ОБЕЗБЕДИЋЕМО ТРАЈНУ СИГУРНОСТ


- Радићемо унутрашњу конструкцију од нерђајућег челика, која ће пролазити кроз ноге, руку и кроз мач, што значи да ће имати три тачке ослонца, чиме обезбеђујемо трајну сигурност споменика. Такође, уградићемо материјале који могу да трају неограничено - каже, за "Новости", вајар др Зоран Кузмановић, у чији је атеље "Победник" стигао данас по подне.


На бронзаној скулптури се никад није радило, тако да Мештровићево ремек-дело има велика оштећења, која ће сада бити санирана. Потребни су чишћење и конзервација. С временом је скулптура поцрнела и само делимично сачувала зеленкасту патину.

- После рестаурације, радићемо патину. Поента је да патина буде најприближнија природној, зато што вештачка патина неко време траје, после природа узима патинирање, тако да ће спољашњост изгледати веома слично као сада - каже Кузмановић.


Он такође наводи да је постојала реална опасност од урушавања споменика, јер је статика била озбиљно нарушена, челичне сајле труле, а држале су се тек на неколико шрафова који су тотално зарђали.