УЛИЦА Станоја Главаша на Палилули замало у среду да остане без чак 40 станара и то одједном! Извршитељи нису закуцали на врата једне породице, већ су добили задатак да иселе целу зграду на броју 14, са 14 станова. Како кажу станари, реч је о противправној укњижби у катастар и крађи државне имовине, иако су против предузећа "Хидротехника-Београдградња" изгубили спор на Апелационом суду.

Како каже представник станара Дејан Симић, имају све доказе да је проблем настао јер је зграда у којој живе укњижена на превару. Све комшије некада су били радници фирме "Хидротехника-Београдградња". Расподелом имовине зграда је дата на коришћење ћерки фирми "Хидротехника-Хидроенергетика", али није могла да буде укњижена у катастру непокретности јер је Грађевинска дирекција дала новац да се објекат реконструише и приведе намени, односно сруши.

Прочитајте још - Избацују породицу са шесторо деце?!

- Пре три године отпочели смо спор са "Хидротехником-Београдградњом" - прича нам Дејан. - Позвали смо се на Закон о одржају, који је на снагу ступио 2016. године, и који подразумева да после 20 година живота у државној имовини, она прелази у наше руке. Спор смо изгубили на апелацији пре четири месеца и донета је пресуда да се иселимо.

Од тог тренутка, како прича Дејан, станари су се организовали и почели да куцају на врата вапећи за помоћ. Јуче су били у кабинету председника Општине Палилула Александра Јовичића, који је вољан да им некако изађе у сусрет.

- За почетак, дат је налог да из полицијске станице до даљег не излазе на терен по захтеву извршитеља. Када ће они поново доћи да нас селе, не знамо - каже Дејан.

У међувремену, представници станара подносили су кривичне пријаве против одговорних особа у катастру, зато што су дозволили да се право коришћења зграде у Улици Станоја Главаша 14 да предузећу "Хидротехника-Београдградња". Ни на једну кривичну пријаву нису добили одговор.

СТАРИЈЕ КОМШИЈЕ

ИЗВРШИТЕЉКА је дошла у среду са сарадницима на задату адресу, али већина станара у том тренутку није била код куће. Према речима Дејана Симића, међу комшијама су углавном старији људи, али и тешко болесни, који не би имали где да оду уколико им одузму кров над главом.