МАШИНЕ, мајстори, прашина од недеље 1. септембра одселиће се из центра, а Београђани ће моћи да кроче на реконструисани Трг републике. Осим овог финиширања радова, на које се чекало годину дана, како у разговору за "Новости" објашњава заменик градоначелника Горан Весић, у оквиру умивања лица престонице биће завршен већи део Карађорђеве улице, тако да ће саобраћај моћи да се обавља несметано. Такође, од недеље ће, са завршетком Топличиног венца, бити заокружена пешачка зона, а биће проходне и три раскрснице, са Старином Новаком, Таковском и Булеваром деспота Стефана.

ТРГ РЕПУБЛИКЕ

Последње припреме за пуштање у функцију централног градског трга приводе се крају. Јавна расвета је испробана, а данас ће бити проба тролејбуса.

- После 150 година Трг републике напокон ће добити праву физиономију - каже Весић. - Биће зона успореног саобраћаја, због чега смо и ставили гранитне коцке. Трг ће бити опремљен потапајућим стубићима са камерама, имаће паметне клупе, бесплатни вај-фај. Морам да нагласим да плато има 19 стабала више у односу на раније. Након отварања, приступиће се и рестаурацији, односно умивању Споменика кнезу Михаилу, али то ће бити детаљно чишћење и заштита споменика, без већих радова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Историјска одлука: Београд ће пре Њујорка да забрани пластичне кесе

КАРАЂОРЂЕВА УЛИЦА

Истог дана за возаче биће проходна и Карађорђева улица, за коју, како Весић наводи, није урађена обична реконструкција већ и хуманизација овог дела града. Ипак, као што је и раније било најављено, овај потез је делимично завршен, а радови на тротоару и Савском кеју биће извођени у наредном периоду.


- Ово није била само реконструкција улице која подразумева замену инсталација и асфалтирање - објашњава заменик градоначелника. - Имали смо улицу чији су тротоари били само два метра од улаза у зграду. Сада ћемо имати тротоаре широке од 10 до 12 метара, праве мале пјацете. Да станари могу своју децу да пусте безбедно, а не да размишљају о томе да ли ће наићи неки камион. Урадили смо све фасаде, па ће сада овај део града, са којим се већина странаца први пут сусретне, коначно бити умивен.

Трг републике


КРАЉИЦЕ МАРИЈЕ, 27. МАРТА, ЏОРЏА ВАШИНГТОНА

Када је реч о радовима у улицама Краљице Марије, 27. марта и Џорџа Вашингтона, део машина ће и после 1. септембра остати на појединим потезима, а суграђани ће моћи да без застоја пролазе од Старине Новака до Станоја Главаша и три поменуте раскрснице.

- До средине септембра треба да завршимо деоницу од Станоја Главаша до Таковске - уверава Весић. - Оно што је био проблем за потез од Рузвелтове до Старине Новака јесу цеви које нису биле повезане, па је то успорило радове. Очекује се да тај потез буде готов до почетка октобра, а Душанова и Џорџа Вашингтона до краја године.

Парк на Топличином венцу


ТОПЛИЧИН ВЕНАЦ

Заокруживање целине пешачке зоне биће постигнуто завршетком радова на Топличином венцу, истиче Весић, на ком ће 31. августа бити изведен дечји концерт. Дуго најављивани потапајући стубићи, који ће регулисати улазак возила у зону за пешаке, биће постављени на 17 места. Станари овог дела града могу да број таблица пријаве Секретаријату за саобраћај, како би били евидентирани и могли да аутомобилима дођу до својих зграда.

- Топличин венац, од Чубрине улице, према хотелу "Палас", Парк војводе Вука, све ће то бити завршено - истиче Весић. - Када је реч о потапајућим стубићима, постоје камере које снимају таблицу. Моћи ће да улазе само возила до 3,5 тона, а једини изузетак су ватрогасна. Ипак, следеће године, Град ће ватрогасцима поклонити возило до 3,5 тона баш намењено за пешачку зону. "Врабац сервис", који стартује 31. августа, биће бесплатан, а од четири возила једно ће бити прилагођено особама са инвалидитетом.

ЂУМРУКАНА - СЦЕНА ЗА ФОЛКЛОР ЗАВРШАВА се и план детаљне регулације за Ђумрукану, где је некада било позориште. Ипак, оно ће бити претворено у сцену за фолклорне представе, где ће ансамбли из целе Србије моћи да наступају. - До сада странци нису имали где да виде српски фолклор у сталној поставци. Ово ће бити прилика - објашњава Весић.

ДЕО ГРАДИЛИШТА СЕ ЗАТВАРА, НОВА СЕ ОТВАРАЈУ ОД 1. СЕПТЕМБРА

Део најкрупнијих градилишта се затвара, наглашава Весић, а отварају се градилишта на Булевару патријарха Павла, као и на Савском тргу:

- Почећемо да радимо две траке од Кошутњака до Пере Велимировића, а када се заврше те две, саобраћај ће се пребацити на њих, а друге две ће се радити. Тако да неће бити обустављања саобраћаја. Радимо на пројектовању од Кошутњака до Моста на Ади, у преговорима смо са "Железницом" да преузмемо њихов коридор који се више не користи, па ћемо имати везу од Кошутњака до Моста на Ади. Коначно ће суграђани моћи од Моста на Ади да сиђу и стигну до Видиковца, а до сада је тај булевар био веома загушен.

Споменик Стефану Немањи, који ће красити Савски трг, биће намонтиран на јесен, али откривање ће бити уприличено на Сретење.

- Око 1. септембра ће почети да се ради Савски трг - рекао је Весић.

- Прво ће се радити саобраћајнице по ободу. У плану је и реконструкција фасада Старе железничке станице. Споменик ће бити постављен током јесени, стићи ће у септембру, а тек на Сретење ће бити откривен.

До новембра ће бити завршен тендер за изградњу новог Савског моста, а стари ће бити измештен на пролеће.

КОСАНЧИЋ - ЗОНА БЕЗ ВОЗИЛА И КОСАНЧИЋЕВ венац ускоро би могао да буде само за пешаке, а слика паркираних возила на све стране постаће прошлост. Према најавама заменика градоначелника Горана Весића, док се не заврши гаража у Фрушкогорској улици, само станари ће моћи да се паркирају на Косанчићу. Када добију ту могућност, ова зона ће бити без аутомобила.

- Неће се одмах измештати, већ ће се нови пројектовати тако да се смањи трајање измештања, па ће се радити из делова - рекао је Весић. - Тако да неће бити дуг временски период да простор буде потпуно без моста. Грађани до септембра гласају да ли ће да стари Савски мост оде у парк Ушће или да постане бициклистички мост од Новог Београда до Аде Циганлије.ПРВО ИСТРАЖИВАЊА, ПА ДОЗВОЛА ЗА ГОНДОЛУ

ГРАД није одустао од градње гондоле на Калемегдану, тврди Весић и наводи да ће тек после детаљних археолошких истраживања бити издата грађевинска дозвола:

- Треба ускоро да почну археолошка истраживања, пошто се причало да се свашта налази испод. Напомињем да се гондола неће налазити у оквиру тврђаве, већ у парку Калемегдан. Град је први пут дао новац Археолошком институту за истраживање.