ТЕНДЕРИ за куповину 240 нових аутобуса за ГСП завршени су у петак, али коначна одлука о изабраним понуђачима још није донета. Како "Новости" сазнају, Град би 70 нових возила требало да купи од турске фирме "БМЦ" из Измира, а остатак од 170 возила од кинеске компаније "Хигер" из града Суџоу.

Прочитајте још:Издате минибус линије до 2029.

За обе јавне набавке стигло је неколико понуда, али су једино ове две компаније испуњавале све тражене услове. Турски произвођач аутобуса могао је да понуди одмах 70 аутобуса, које је имао на лагеру, да их допреми за 60 дана. Ти аутобуси би на улицама требало да се нађу до краја јуна, а биће послати у погон "Земун", који има најлошија возила. Град је првобитно размишљао и да приватницима понуди потез 600, односно линије које саобраћају ка Сурчину, али се од тога одустало после одлуке да се хитно купи 70 нових возила.

Прочитајте још: МУКЕ БЕОГРАЂАНА: Кад се последњи превоз не појави

На другу јавну набавку којом је расписана куповина 170 аутобуса, јавило се неколико произвођача. Због рока испоруке од 180 дана, јер је план градских функционера да возила буду на престоничким саобраћајницама 1. септембра, једино је понуда кинеске компаније дошла у обзир.

Вредност прве набавке аутобуса је 10 милиона евра, а која се финансира из буџета ГСП "Београд". Другу јавну набавку у износу од 35 милиона евра финансира Град из кредита.

Уједно, уговори са оба понуђача требало би да буду потписани пре Васкрса.

ЕЛЕКТРОАУТОБУСИ

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић најавио је недавно и да ће Град купити до краја године 50 нових зглобних аутобуса и још 50 у 2020. години, највероватније из "Икарбуса" који је недавно преузела кинеска компанија.

Уједно, најавио је куповину и 30 електроаутобуса, који би требало да замене тролејбусе.